Učinkovito podučavanje vještine Hapkida zahtijeva mnogo, mnogo godina učenja, prakse i predanosti. Jedna od najvažnijih odluka koje se donose kod početka učenja  borilačkih vještina je izbor instruktora tj. škole/kluba.

Čovjek koji se smatra utemeljiteljem modernog Hapkida, GM Yong Sul Choi, podučavao je sve tehnike umjetnosti Hapkidoa samo odabranom, malom broju učenika prije svoje smrti 1986. Međutim, u zapadnom svijetu danas čini se da ima mnogo ljudi koji tvrde da su “Majstori” Hapkidoa. Posljednjih godina čini se da su se pojavile mnoge škole za borilačke vještine koje tvrde da podučavaju Hapkido kao dio nekog drugog stila (samooobrana, taekwondo samooobrana i slično). Čini se da postoje mnogi “nevini i dobronamjerni” instruktori koji se oglašavaju i zovu “Majstorima” u Hapkidou, ali u stvarnosti to nisu i imaju vrlo ograničeno znanje o toj složenoj samoobrambenoj umjetnosti.

Pa kako možete pronaći pravog instruktora tj. školu Hapkidoa? Kako  javnost određuje kvalifikacije svojeg budućeg instruktora? Tehnike Hapkido doslovno se broje u desecima tisuća a većina crnih pojaseva koji su stigli do stupnja 1. ili 2. Dan vjerojatno su naučili samo dvije ili tri stotine tih tehnika. Vrlo često možemo vidjeti da instruktor u nekoj drugoj borilačkoj vještini, koji je naučio svega nekoliko Hapkido tehnika kako bi upotpunio svoje učenje samoobrane, ne ispunjava uvjete za naslov Učitelja/ Majstora.

U okviru Europske Hapkido UnijeKorea Hapkido Federation i Hrvatskog Hapkido Saveza, naslov Učitelja/ Majstora se daje samo kada učenik dosegne zvanje crnog pojasa 5. Dan. To zahtijeva minimalno 15 godina redovitog treninga i podučavanja.

Kako u Hrvatskoj nemamo previše Hapkido majstora – nositelja zvanja crni pojas 5. Dan i više nerjetko i instruktori nižeg ranga vode šklou / klub. Zato svaki od trenera / instruktora i voditelja Hrvatskog Hapkido Saveza posjeduje nacionalnu licencu ili međunarodnu licencu Europske Hpakido Unije.

Nedajte se prevariti fotografijama instruktora s visoko rangiranim majstorima Hapkidoa, bilo da su korejci ili ne. Naš predsjednik Hapkido Saveza GM Mladen Kužnik se fotografirao s desecima korejskih majstora ali i njegovih učenika, a i ostali veliki majstori su se fotografirali s tisućama učenika. Nekoliko fotografija, najčesće, ne kvalificira instruktora kao Učitelja / Majstora.

U zadnje vrijeme nažalost često ćete vidjeti i hrpu “diploma” koje su instruktori dobili preko ineterneta nikad ne upoznavši majstora koji je izdao i potpisao diplomu, jer pojavom interneta, u svijetu borilačkih vještina pa tako i Hapkidoa, došlo je do poplave lažnih diploma i fantomskih internet federacija različitih borilačkih vještina.

Potvrde instruktora trebale bi biti potpisane i ovjerene od strane predsjednika Hrvatskog Hapkido Saveza. Ako certifikat ne dolazi iz nacionalne ili međunarodno priznate organizacije, morate se upitati “Zašto?.

  Hrvatski Hapkido Savez izdaje diplomu svakoj školi koja pripada nama te na taj način i ovjeravamo rad naših instruktora unutar Hrvatske dok svaki od njih ima svoju diplomu Europske Hapkido Unije za položeno zvanje u rangu crnog pojasa. Certifikat o članstvu HHS-a koji se dodjeljuje školama unutar Hrvatskog Hapkido Saveza je formata A3 te mora biti istaknut na vidljivom mjestu kako bi posjetitelji odmah znali da se radi o certificiranoj Hapkido školi – našoj članici kojim se ujedno označava i garantira  kvaliteta rada.

Kod dolaska u hapkido školu/klub uzmite si vremena za odabir instruktora i postavljajte pitanja. Ako je instruktor spreman odgovoriti na sve vaše upite i pokazati vam njegove kvalifikacije, velika je vjerojatnost je da je on taj pravi.