Korejsko ime za Koreju je „Hangeuk“ a njeni stanovnici nazivaju se „Hangeuk saram“. Nekada se Koreja zvala „Choson“, što u doslovnom prijevodu znaći „Zemlja jutarnjeg mira“, a potiče od dinastije „Choson“ (ili „Yi“) iz korejske povijesti (1392.-1905.g.). Ime „Koreja“ dolazi od dinastije „Koryu“ iz korejske povijesti (935.-1392.g.), za vrijeme koje su zapadnjaci ostvarili prvi kontakt sa Korejom.

Korejska himna je „Taeguk Ka“ („Ljubav države“). Napisana je za vrijeme japanske okupacije Koreje (oko 1905.-1945.g.), a uglazbio ju je Ahn Eak Tai.

Korejska zastava naziva se „Taeguk-ki“ i usvojena je u kolovozu 1882. godine, nedugo nakon što je „Hermit Kingdom“ otvorio svoja prednja i stražnja vrata stranim agresivnim napadačima. Glavna tema zastave je to, da iako postoji stalno gibanje unutar sfere beskonaćnosti, postoji isto tako i ravnoteža i harmonija. Zastava se sastoji od 3 dijela: bijelo polje (pozadina), crveno-plavi krug u središtu zastave (sadrži simbol koji sliči na „ying-yang“) i četiri crne trocrte koje okružuju krug u središtu.

Krug u središtu naziva se „Taeguk“ i znaći izvor svih stvari u svemiru. Crveni i plavi dijelovi unutar kruga predstavljaju vječnu dvojnost (nebo-zemlja, vatra-voda, dobro-zlo, muško-žensko, svjetlo-tama, život-smrt). Plavi dio naziva se „um“ i predstavlja negativne aspekte dvojnosti; crveni dio naziva se „yang“ i predstavlja pozitivne aspekte. „Um-Yang“ korejski ekvivalent za „ying-yang“.

Četiri crne trocrte dolaze iz kineske knjige o „I Ch’ing-i“. Trocrte također predstavljaju ideju o suprotnosti i ravnoteži. Svaka trocrta (ili „gye“) sastoji se od 3 paralelne crte koje mogu biti pune ili prepolovljene. Svaka trocrta ima svoje ime i predstavlja jedan ili više koncepata: u gornjem lijevom kutu nalazi se „K’un“ koji se sastoji od sve tri pune crte i predstavlja nebo, istok i proljeće; u doljem desnom kutu je „K’on“ koji se sastoji od sve tri prepolovljene crte, a predstavlja Zemlju, zapad i ljeto; u gornjem desnom kutu nalazi se „Kam“ koji sačinjavaju jedna puna crta u sredini, a oko nje dvije isprekidane te predstavlja vodu, sjever i zimu; u donjem lijevom kutu je „Ri“ koji se sastoji od jedne prepolovljene crte okružene sa dvije pune crte, a predstavlja vatru, jug i jesen.